ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα πλαίσια της συμμετοχής του Δήμου Αλίμου για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, η LEVER – Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε. ανέλαβε τη διοργάνωση εκδήλωσης με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις αρχές της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Συγκεκριμένα, διαμόρφωσε την ατζέντα της εκδήλωσης και τα στελέχη της ανέλαβαν την παρουσίαση σημαντικών θεμάτων σχετικών με την βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Η φετινή εβδομάδα κινητικότητας έχει ως μότο της το «sharing gets you further» και στόχο να ενθαρρύνει τον κόσμο να μοιράζεται το μέσο μετακίνησής του με άλλα άτομα ή και να συνδυάζει διαφορετικά μέσα για τις μετακινήσεις του. Σε αυτή τη θεματική, παρουσιάστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες και καλές πρακτικές από τους ομιλητές της εκδήλωσης. Αρχικά, η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του κ. Γενικού Γραμματέα του Δ. Αλίμου, κ. Κακκαβή Ευάγγελου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους δημότες για την παρουσία τους, τόνισε τη σημασία της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και το ενδιαφέρον του Δήμου να συμμετάσχει ενεργά σε αυτό τον Ευρωπαϊκό θεσμό διοργανώνοντας πολλές δράσεις καθόλη την εβδομάδα από τις 16/09 έως τις 22/09. Στη συνέχεια έκανε μια σύντομη αναφορά στις δράσεις που είχαν ήδη υλοποιηθεί τις προηγούμενες μέρες και σημείωσαν μεγάλη επιτυχία αλλά και σε αυτές που θα ακολουθήσουν. Όπως ο ίδιος τόνισε, στόχος όλων των δράσεων είναι η ενημέρωση των πολιτών, ώστε να αλλάξουν τις συνήθειες τους όσον αφορά στον τρόπο μετακίνησής τους και να ενισχυθούν οι βιώσιμοι τρόποι μετακίνησης. Η επίτευξη του στόχου αυτού θα έχει σαν αποτέλεσμα μια πόλη καθαρή και προσβάσιμη από όλους και ιδανικότερη για την καθημερινή διαβίωση των πολιτών.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Αθανασόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός-Συγκοινωνιολόγος και Μέλος Ε.Δ.Ι.Π. του Ε.Μ.Π. ο οποίος, σε συμφωνία με το φετινό μότο της Εβδομάδας Κινητικότητας, παρουσίασε τις δυνατότητες ανάπτυξης συστημάτων κοινόχρηστης κινητικότητας, όπως για παράδειγμα το car pooling, το car sharing και τα κοινόχρηστα ποδήλατα, ενώ εξήγησε τα σημαντικά πλεονεκτήματα τους αλλά και τις προσπάθειες εφαρμογής τους στην Ελλάδα. Ο επόμενος ομιλητής, κ. Γεωργιάδης, Πολιτικός Μηχανικός-Συγκοινωνιολόγος, εστίασε σε μερικά από τα πιο πετυχημένα παραδείγματα δράσεων και πρωτοβουλιών βιώσιμης αστικής κινητικότητας σε Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια των 15 ετών που καθιερώθηκε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Ο κ. Καρκαβίτσας, Πολεοδόμος-Χωροτάκτης Μηχανικός, Συγκοινωνιολόγος που ακολούθησε, έδωσε περισσότερη έμφαση στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και στο σημαντικό ρόλο που παίζουν στο στρατηγικό σχεδιασμό των Δήμων. Τέλος, το λόγο πήρε η κα Μαχαιρίδου, Σύμβουλος Περιφερειακής Ανάπτυξης, η οποία παρουσίασε την υπηρεσία “Mobility as a Service”, η οποία αποτελεί τη νέα τάση και αντίληψη στον τομέα των μεταφορών και της κινητικότητας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το διάλογο μεταξύ των πολιτών και των ομιλητών σχετικά με τα θέματα που είχαν παρουσιαστεί. Εκφράστηκαν προβληματισμοί, απαντήθηκαν ερωτήματα και όλοι συμφώνησαν στη σημασία της ακόμα πιο έντονης ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τους βιώσιμους τρόπους μεταφοράς.

LOCATION

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • 26ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 43, LIMANI CENTER

  • T.K. 546 27

  • ΑΘΗΝΑ

  • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 10, ΣΥΝΤΑΓΜΑ

  • T.K. 106 71

CONTACT

tw
fb
samaras