ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Απολογισμός 2021

Συντάκτης: Κυριάκου Αλκιβιάδης

Διπλ. Χημικός Μηχανικός

Διευθυντής Τμήματος Αναπτυξιακού Σχεδιασμού Lever Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε.

Τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του έτους 2021 του προγράμματος «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, αλλά και οι Δήμαρχοι Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Κορδελιού – Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη Γιώργος Ταχμετζίδης.

Στο πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν οκτώ Δήμοι της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει έργα τοπικά αλλά και υπερτοπικά, έχουν ενταχθεί έως τώρα 126 έργα, ενώ όπως ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Πατουλίδου παρουσιάζοντας την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, ο προϋπολογισμός ένταξης των έργων αυτών είναι 106,5 εκ. ευρώ, οι συμβάσεις που υπογράφηκαν είναι ύψους 53 εκ. ευρώ και το συνολικό ύψος πληρωμών είναι 16,9 εκ. ευρώ. Παράλληλα ποσό 75,3 εκ. ευρώ διατέθηκε για επιπρόσθετη ενίσχυση 2.302 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η επιτυχία του προγράμματος και η υλοποίηση εμβληματικών έργων αναπλάσεων οδήγησε στην απόφαση να συνεχιστεί και στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και μάλιστα να επεκταθεί σε περισσότερες αστικές περιοχές Δήμων της Θεσσαλονίκης και με περισσότερους διαθέσιμους πόρους, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας, καθώς αποτελεί ένα καλό παράδειγμα Μητροπολιτικής Διοίκησης και περιλαμβάνει παρεμβάσεις που δεν αλλάζουν απλά την εικόνα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης αλλά αλλάζουν την καθημερινότητα των κατοίκων, βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους, αναβαθμίζουν τις γειτονιές και εκσυγχρονίζουν τη φυσιογνωμία του τόπου.

Το πρόγραμμα «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» αποτελεί ένα μοναδικό πανελλαδικά μοντέλο συνεργασίας των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και ως Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης οργανώνεται σε 4 άξονες:

  • Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη Ανταγωνιστική & Καινοτόμα,
  • Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη Συνεκτική,
  • Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη Πράσινη & Ανθεκτική και
  • Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη Αποτελεσματική.

Μέσα από τους άξονες αυτούς υλοποιούνται αντίστοιχα έργα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, την αποκατάσταση του οικονομικού ιστού της πόλης, την ανάδειξη του πολιτισμού και την υποστήριξη του τουρισμού, έργα και δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και συνοχής και την ενσωμάτωση των μειονεκτουσών και ευάλωτων ομάδων, έργα για την προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος, την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τέλος έργα και δράσεις για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και υπηρεσιών για τον καλύτερο συντονισμό των τοπικών φορέων και των μητροπολιτικών συνεργειών.

Χρειάζεστε βοήθεια;

Σχεδιάζοντας την ανάπτυξη της οικονομίας του αγροτικού χώρου.

Η εταιρεία «Lever-Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε.», μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», Τεχνικός Σύμβουλος Υποστήριξης Αναπτυξιακών φορέων στο σχεδιασμό των Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης (Πρόγραμμα LEADER).  

Περισσότερα »