Μελέτη Yποδομών για το Nερό: Σχεδιασμός & Προκλήσεις

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού άποψη του κ. Γιώργου Χατζηνικολάου, Περιβαλλοντολόγου, MSc, PhD Οικολογία Ποταμών της Διεύθυνσης Τμήματος Περιβάλλοντος της «Lever-Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε.» και εκπροσώπων διακεκριμένων ελληνικών μελετητικών γραφείων, δημοσιεύθηκε στο Build αναφορικά με τις σπουδαίες προκλήσεις κατά τον σχεδιασμό ενός έργου υποδομής για το νερό, δεδομένων και των απαιτήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

 

«Εξέταση μελλοντικών σεναρίων και ευελιξία»
«Ο σχεδιασμός έργων υποδομής νερού οφείλει να εξετάζει μελλοντικά κλιματικά σενάρια και να ενσωματώνει την ευελιξία στα σχέδια ύδρευσης», τονίζει ο Γιώργος Χατζηνικολάου, Διευθυντής Τμήματος Περιβάλλοντος της «Lever-Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε.» μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες»
και συνεχίζει: «Λ.χ., η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τα πρότυπα βροχόπτωσης, ξηρασίας και του χρόνου χιονοκάλυψης. Ο σχεδιασμός υποδομών για αντιμετώπιση αυτών των μεταβολών απαιτεί δεδομένα, μοντελοποίηση, ανάλυση. Προβλέπεται αυξημένη συχνότητα φαινομένων (λ.χ. καταιγίδες) που επιβάλλουν ανάλυση τρωτότητας για την αντίστοιχη προετοιμασία».

 

Ο κ. Χατζηνικολάου αναφέρει, ακόμη: «Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αυξάνει τον κίνδυνο διείσδυσης αλμυρού νερού σε υπόγειους υδροφορείς γλυκού νερού, ενώ η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα ποιότητας, επηρεάζοντας τη θερμοκρασία του νερού, με συνέπεια την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών. Οι υποδομές πρέπει να σχεδιάζονται για να αντέχουν και να διασφαλίζουν την αξιοπιστία και την ποιότητα των προμηθειών νερού».

 

«Στη Lever-Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε.», συμπληρώνει, «εκτιμούμε ότι η εμπλοκή των ενδιαφερομένων μερών και η εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στους υδάτινους πόρους αποτελούν βασικές πτυχές σχεδιασμού και υλοποίησης των έργων υποδομής. Η ανάπτυξη υποδομών ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή συνεπάγεται συχνά υψηλότερο αρχικό κόστος. Όμως, η εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης και η εξισορρόπηση των βραχυπρόθεσμων οικονομικών περιορισμών με τα μακροπρόθεσμα οφέλη αποτελούν κρίσιμες προκλήσεις και μονόδρομο για μια βιώσιμη ανάπτυξη».

 


«Συνδυασμός κατασκευαστικών επιλογών, επιτάχυνση έκδοσης αδειών»

«Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής υιοθετήθηκαν και υιοθετούνται ειδικές πολιτικές σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και είναι επιτακτική η προώθηση και χρηματοδότηση των δράσεων που αυτές περιλαμβάνουν», υπογραμμίζει ο Ιωάννης Βαζίμας, μέλος του ΔΣ της Νάμα ΑΕ.

 

«Στον σχεδιασμό των νέων έργων», προσθέτει, «κρίσιμο στοιχείο αποτελεί η συμπλήρωση της πληροφορίας και των δεδομένων για την εκτίμηση παραμέτρων της κλιματικής αλλαγής, ως βάση του σχεδιασμού των έργων και της λύσης που θα επιλεγεί. Η ενσωμάτωση έργων με αυξημένα τεχνικά μεγέθη σε ήδη δομημένα περιβάλλοντα είναι επίσης σημαντικός παράγοντας κατά τον σχεδιασμό».

«Συνεπώς», καταλήγει ο κ. Βαζίμας, «πρόκληση και αναγκαιότητα αποτελεί ο συνδυασμός κατασκευαστικών επιλογών σε διάφορα επίπεδα, με δράσεις πρόληψης και ετοιμότητας, καθώς και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησής μας. Επίσης, η επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων για την κατασκευή των έργων και η ενίσχυση των δομών της δημόσιας διοίκησης που σχετίζονται με αυτές θα συμβάλει καθοριστικά, ώστε τα έργα αυτά να είναι λειτουργικά το συντομότερο δυνατό».

 

«Το αστικό περιβάλλον υπό το πρίσμα της φύσης»
Σύμφωνα με τον Δρ. Δημήτριο Πούλιο, Αρχιτέκτονα, Πολεοδόμο και Εταίρο της TPA, «το νερό αποτελεί θεμέλιο στοιχείο στον σύγχρονο τοπιακό, αστικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, πρέπει να ξανασκεφτούμε τα αστικά περιβάλλοντα υπό το πρίσμα των διεργασιών της φύσης, με έμφαση στις πράσινες υποδομές, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι των πλημμυρών και της ξηρασίας. Αυτή η κατεύθυνση εμπεριέχεται στο σύγχρονο λεξιλόγιο του σχεδιασμού, όπου η έννοια του “Sponge City” περιγράφει ακριβώς μια νέα λειτουργική σχέση με την πόλη που δίνει προτεραιότητα σε βιώσιμη διαχείριση των όμβριων υδάτων και αναπλήρωση των υπόγειων υδάτινων πόρων».

 

Μάλιστα, λέει ο κ. Πούλιος, η TPA ήδη εμπλέκεται στην προσπάθεια επαναλειτουργίας τμήματος του Αδριάνειου Υδραγωγείου, που στοχεύει στη δημιουργία ενός «παράλληλου» δικτύου μη πόσιμου νερού για κάλυψη των πολλαπλών υδάτινων αναγκών στην περιοχή του Χαλανδρίου: «Τέτοια έργα μπορούν να αποτελούν υποδείγματα για μια συνολική αλλαγή παραδείγματος, δίνοντας έμφαση σε ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα, ενσωματώνοντας Natural Based Solutions. Συνολικά, η ένταξη του υδάτινου στοιχείου στον σχεδιασμό μπορεί να αντιμετωπίσει τις πιεστικές αστικές προκλήσεις και να εμπλουτίσει την ποιότητα ζωής στις σύγχρονες πόλεις».

Χρειάζεστε βοήθεια;