Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μολδαβία: Πρώτα Βήματα προς το Natura 2000 μέσω του LIFE RENATA

Η Μολδαβία παρουσιάζει τα πρώτα αποτελέσματα της εναρμόνισης του Δικτύου Emerald με το Natura 2000: Ένα μεγάλο βήμα προς την ένταξη στη βιοποικιλότητα της ΕΕ

Κισινάου, Μολδαβία – Απρίλιος, 2025 – Η Μολδαβία φιλοξένησε την τρίτη συνάντηση του έργου LIFE RENATA, τη 2η εκπαιδευτική συνεδρία και τη 2η συμβουλευτική συνάντηση, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την ευθυγράμμιση του Δικτύου Emerald των προστατευόμενων περιοχών της με τα πρότυπα του δικτύου Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με συντονιστή την εταιρεία «Lever – Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε.», μέλος του ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», οι εταίροι του έργου και ειδικοί από τη Μολδαβία, την Ελλάδα και την Ουκρανία – συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από υπουργεία, ΜΚΟ, ερευνητικά ιδρύματα και τεχνικές υπηρεσίες – συγκεντρώθηκαν για να παρουσιάσουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αυτής της στρατηγική διαδικασίας μετάβασης. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τους φορείς LEVER, EcoContact, kartECO, ICAS, EKBY και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι εκδηλώσεις αποτέλεσαν ένα σημαντικό ορόσημο για την περιβαλλοντική διακυβερνητική διαχείριση της Μολδαβίας και την ευρύτερη πορεία ένταξής της στην ΕΕ, εστιάζοντας στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αξιολόγηση του βαθμού εναρμόνισης των υφιστάμενων συστημάτων με τις Οδηγίες της ΕΕ για τα Πτηνά και τους Βιοτόπους και περιγράφοντας τα επόμενα βήματα.

Μεταξύ των βασικών αποτελεσμάτων που παρουσιάστηκαν ήταν: 

  • Η αρχική ανάλυση αναγκών και ελλείψεων, που δείχνει πού απαιτείται περαιτέρω προσαρμογή των νόμων και θεσμών της Μολδαβίας ώστε να ανταποκριθούν στα πρότυπα της ΕΕ.
  • Πρόοδος στην επικαιροποίηση των ορίων των περιοχών Emerald και στην αναθεώρηση των Τυποποιημένων Εντύπων Δεδομένων (Standard Data Forms – SDFs).
  • Η πρώτη έκδοση του Οδικού Χάρτη μετάβασης, που παρουσιάστηκε ως προσχέδιο για σχολιασμό από τους ενδιαφερόμενους φορείς, καθορίζοντας την πορεία προς τον μελλοντικό χαρακτηρισμό των περιοχών Natura
  • Εισαγωγή στις Οδηγίες της ΕΕ για τη Φύση – κριτήρια και προδιαγραφές – και στόχους διατήρησης ανά περιοχή.
  • Η προκαταρκτική έκδοση της Πλατφόρμας Αποθετηρίου Γνώσης, ένα εργαλείο που συγκεντρώνει τεχνογνωσία και πληροφορίες.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε διάσκεψη συνέργειας με το «αδελφό έργο» ConNaturLIFE της Ουκρανίας και το project «Czech Support for Better Management of Protected Areas in Moldova», το οποίο υλοποιείται μέσω του United Nations Development Programme (UNDP) Challenge Fund. Σε αυτή τη διάσκεψη οι ειδικοί αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τη διαχείριση διασυνοριακών ειδών, οικολογικών διαδρόμων και κοινών στόχων διατήρησης, ενισχύοντας έτσι την περιφερειακή συνεργασία για τη βιοποικιλότητα.

Η τριήμερη ατζέντα περιλάμβανε έναν συνδυασμό τεχνικών διαβουλεύσεων και πρακτικής εκπαίδευσης. Οι ειδικοί παρουσίασαν καινοτόμες προσεγγίσεις για τη χαρτογράφηση προστατευόμενων περιοχών, την εναρμόνιση της νομοθεσίας και την ενσωμάτωση έξυπνων ψηφιακών εργαλείων. Ένα από τα σημαντικότερα σημεία ήταν η παρουσίαση του Knowledge Repository Hub, μιας πρωτότυπης ψηφιακής πλατφόρμας που σχεδιάστηκε για την υποστήριξη της εφαρμογής του Natura 2000 με κεντρικά δεδομένα, πόρους ειδικών και εργαλεία παρακολούθησης. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες εξέτασαν πώς οι στόχοι του Natura 2000 μπορούν να ενσωματωθούν στον ευρύτερο χωροταξικό σχεδιασμό, τη γεωργία και την κλιματική πολιτική, διασφαλίζοντας ότι οι στόχοι διατήρησης αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των εθνικών στρατηγικών ανάπτυξης της Μολδαβίας.

Στο πλαίσιο αυτό, προσκλήθηκε ο Υπεύθυνος του έργου LIFE IP4NATURA, ο οποίος παρείχε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με αυτή την στρατηγική περιβαλλοντική πρωτοβουλία στην Ελλάδα. Το έργο LIFE IP4NATURA επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και εφαρμογή δράσεων διαχείρισης και διατήρησης σε επιλεγμένες πιλοτικές περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Μέσω αυτής της παρουσίασης, οι συμμετέχοντες απέκτησαν μια σαφέστερη κατανόηση των πρακτικών βημάτων και των μακροπρόθεσμων πρωτοβουλιών που συνήθως ακολουθούν τον ορισμό των περιοχών Natura 2000. Η ελληνική εμπειρία αποτελεί ένα χρήσιμο παράδειγμα για τη Μολδαβία, προσφέροντας μια σαφή εικόνα της πιθανής πορείας των προσπαθειών διατήρησης της φύσης που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στη χώρα.

Παρότι ο Οδικός Χάρτης για το Natura 2000 εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ανάπτυξη, η παρουσίαση της πρώτης έκδοσής του αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Θέτει τις βάσεις για ένα πρακτικό σχέδιο που θα οδηγήσει τη Μολδαβία στην πλήρη συμμόρφωση με τις περιβαλλοντικές οδηγίες της ΕΕ μέχρι το 2030.

Μέχρι τα μέσα του 2025, το έργο LIFE RENATA στοχεύει να:: 

  • Οριστικοποιήσει τον Οδικό Χάρτη με σαφή ορόσημα.
  • Προτείνει συγκεκριμένες νομικές μεταρρυθμίσεις για εναρμόνιση με τις Οδηγίες της ΕΕ για τη φύση.
  • Διευρύνει τη συμμετοχή ενδιαφερομένων και αναπτύξει ισχυρά συστήματα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Κισινάου από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και Διαχείρισης (ICAS), σε συνεργασία με την περιβαλλοντική ΜΚΟ EcoContact. Τα παραδοτέα του έργου είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του έργου LIFE RENATA, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της διαδικτυακής πύλης:  https://liferenata.eu/main-results-impact/

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το CINEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε στο: [email protected]

Χρειάζεστε βοήθεια;

Φωτογραφία από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Πύλης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των επικαιροποιημένων Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών. Διακρίνονται ορισμένοι από τους συμμετέχοντες.

Δήμος Πύλης: Ολιστική Προσέγγιση Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας

Με πρωτοβουλία του Δήμου Πύλης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, η επίσημη παρουσίαση των επικαιροποιημένων και εγκεκριμένων Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης

Περισσότερα