Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Ο ρόλος που δύναται να διαδραματίσουν οι ΟΤΑ στην παραγωγή ενέργειας – Τα Εργαλεία Σχεδιασμού και Χρηματοδότησης»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική Ημερίδα με θέμα « Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Ο ρόλος που δύναται να διαδραματίσουν οι ΟΤΑ στην παραγωγή ενέργειας – Τα Εργαλεία Σχεδιασμού και Χρηματοδότησης» από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ ΚΜ) σε συνεργασία με την «Lever – Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε» μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες». Η ημερίδα έλαβε χώρα στο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (DT&S), και αφορούσε αιρετούς εκπροσώπους των ΟΤΑ Α’, καθώς και σε διοικητικά και υπηρεσιακά στελέχη. Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις που επιφέρει ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος, ο ρόλος που δύνανται να διαδραματίσουν οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης στη παραγωγή ενέργειας μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων αλλά και η σημασία του Σχεδιασμού μέσω των Δημοτικών Σχεδίων Μείωσης Εκπομπών (ΔηΣΜΕ) και των Σχεδίων Διαχείρισης Αειφόρου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΣΔΑΕΚ).

 

 

Οι ομιλητές της ημερίδας ήταν οι ακόλουθοι:

 

  • O κ. Αλέξης Μπούλιας, Διευθυντής Τομέα Συστημάτων Διαχείρισης & Πιστοποίησης Προϊόντων, Σαμαράς & Συνεργάτες ΕΠΕ.
  • Ο κ. Ελευθέριος Κόχειλας, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός- Επικεφαλής Έργων Οδοφωτισμού & Ενεργειακής Εξοικονόμησης της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ- Σύμβουλοι Μηχανικοί».
  • H κ. Ναταλία Μποέμη, Phd, Ερευνητικός Συνεργάτης ΕΚΣΔ Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ και Μέλος Ενεργειακής Κοινότητας WEnCoop.
  • Η κ. Άννα Φραγκίδου, MSc, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Στέλεχος Τομέα Συμβούλου Φορέων Δημοσίου της Σαμαράς και Συνεργάτες Α.Ε Σύμβουλοι Μηχανικοί»
  • Ο κ. Γιώργος Χατζηνικολάου, Περιβαλλοντολόγος, MSc, Phd Οικολογία Ποταμών, Διευθυντής Τμήματος Περιβάλλοντος της «Lever Σύμβουλοι Ανάπτυξης. Α.Ε».

 

Την έναρξη της ημερίδας πραγματοποίησε ο Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, κ. Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Μεταξύ των ομιλητών, υπήρξε ενημέρωση του κ. Αλέξη Μπούλια , Διευθυντή Τομέα Συστημάτων Διαχείρισης & Πιστοποίησης Προϊόντων από την εταιρεία «Σαμαράς & Συνεργάτες ΕΠΕ», ο οποίος ανέλυσε τον σκοπό του νόμου, τις βασικές έννοιες που τον διέπουν όπως η απανθρακοποίηση, τον ρόλο που θα παίξει αναφορικά με την ενέργεια, ενώ σημαντική αναφορά έγινε και στο ανθρακικό αποτύπωμα.

 

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Γεώργιου Χατζηνικολάου, Διευθυντή Τμήματος Περιβάλλοντος της «Lever Σύμβουλοι Ανάπτυξης A.E», ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τις επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στον σημαντικό ρόλο των Σχέδιων Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ).

Χρειάζεστε βοήθεια;