LIFE SIRIUS: Σχεδιασμός ποιότητας αέρα στις πόλεις – Η τοπική εμπειρία


Η «Lever – Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ», μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», οργάνωσε την τοπική συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο του έργου LIFE SIRIUS.

 

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην αίθουσα “Μανόλης Αναγνωστάκης” του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, η Τοπική Συνάντηση Εργασίας (Local Working Table) με θέμα: «Σχεδιασμός ποιότητας αέρα στις πόλεις: Η τοπική εμπειρία».

 

Στην Τοπική Συνάντηση Εργασίας συμμετείχαν και παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, στελέχη του Δήμου Θεσσαλονίκης και η ομάδα έργου των εταίρων από την Ελλάδα. Τη συνάντηση χαιρέτισαν ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, κ. Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, και ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Επικεφαλής Ανθεκτικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Μιχαήλ Κούπκας. Η κα. Χριστιάνα Πολύζου, Μηχανικός Περιβάλλοντος PhD, του τμήματος Ευρωπαϊκών Έργων της εταιρείας «Lever – Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ», εκπροσωπώντας την Lever παρουσίασε την «Ανασκόπηση της νομοθεσίας για την ποιότητα του αέρα και τις Πολιτικές λήψης αποφάσεων στην πόλη της Θεσσαλονίκης» και, με την παροχή στοιχείων από την ομάδα έργου του Δήμου, τα «Εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης».

 

Η εταιρεία «Lever – Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ», μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», είναι ο Τεχνικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης και θα συμβάλλει στην «Αξιολόγηση του πλαισίου λήψης αποφάσεων και πρόταση εναλλακτικών σεναρίων για την ποιότητα του αέρα για την πόλη της Θεσσαλονίκης και των δράσεων υποστήριξης και διαχείρισης του έργου».

 

O Δήμος Θεσσαλονίκης υλοποιεί σε συνεργασία με φορείς από Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο, το έργο «System for Integrated EnviRonmental Information in Urban areaS – LIFE SIRIUS» (Σύστημα ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης σε Αστικές Περιοχές). Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE 2021 – 2027 και τους δικαιούχους του έργου, έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.192.729 €, διάρκεια υλοποίησης 36 μήνες και με έτος έναρξης το 2022.

 

 

Στόχος του έργου είναι η βελτίωση της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης στο σχεδιασμό και τη διαχείριση της ποιότητας του αέρα σε αστικές περιοχές χρησιμοποιώντας μια ολιστική περιβαλλοντική προσέγγιση μέσω της ενίσχυσης των γνώσεων και των ικανοτήτων των αρμόδιων αρχών.

 

Πέραν του Δήμου Θεσσαλονίκης στο εταιρικό σχήμα του έργου συμμετέχουν από την Ελλάδα:
• το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ως Επικεφαλής Εταίρος) και η εταιρεία AXON ENVIRO-GROUP Ltd (AXON) από την Ελλάδα
• η Regional Environmental Protection Agency of Lazio Region (ARPA Lazio) και το National Research Council of Italy (CNR-ISAC) από την Ιταλία
• το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (DLI) του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου και το The Cyprus Institute (CyI)- Climate and Atmosphere research Centre (CARE-C) από την Κύπρο.

Χρειάζεστε βοήθεια;